Діти-білінгви

Україна – унікальна країна, яка є мультинаціональною, мультиконфесійною та мультилінгвальною країною. Як відомо, білінгвальність українського населення полягає у володінні українською та російською мовами. В окремих регіонах мови національних меншин є також популярними. Переважна більшість людей навіть не замислюються над питанням переваг та недоліків білінгвізму, розповсюджуючи міфи про змішання мов, неможливість якісного та вільного володіння жодною і т.д.

Проф. Жаботинська наголошує, що білінгвізм / мультилінгвізм є позитивним явищем як у нейропсихологічному, так й у соціополітичному планах. За даними нейрофізіологічнихта психологічних досліджень, білінгви / мультилінгви мають кращий когнітивний контроль, тобто здатність справлятися із суперечливими сигналами, більшу гнучкість мислення і вищий показник IQ, краще логічне мислення і кращі математичні здібності, кращий самоконтроль; краще розуміють інших і є менш конфліктними у своїй поведінці; користуються різними ділянками мозку для вирішення проблемних завдань; мають більш розвинений мозок, зокрема нижню частину лівої тім’яної долі; менш схильні до розвитку хвороби Альцгеймера у похилому віці тощо.

Особливо корисний білінгвізм, набутий у дитячому віці. Пригадайте, як часто Ви зустрічали дітей-білінгвів, які легко переходили на російську мову з бабусею, у той час як в садочку чи школі вільно спілкувалися з однолітками українською. Або ж як діти емігрантів, які живуть в іноземномовному середовищі, вільно спілкуючись з друзями, вдома розмовляють українською.  Також багато сімей, де у батьків різні рідні мови, а тому діти мають унікальну нагоду вивчити саме дві мови вдома.

Основним для виховання дитини-білінгва є створення іншомовного унікального середовища, в якому дитина не має іншого виходу як тільки спілкуватися іншою мовою. Таке середовище має асоціюватися з основним мовцем чи мовцями, як от російськомовна мама чи англомовна школа, які з дитиною ні в якому разі не переходять на іншу мову спілкування.

Принцип білінгвального спілкування можна повторити і у штучно створених умовах, як-от, на курсах іноземних мов “YOLO”, де дитина потрапить в іноземномовне середовище, а тому поступово зможе опанувати іноземну мову без надмірних зусиль. Пам’ятайте, що чим раніше почнеться таке білінгвальне занурення, тим краще для дитини!

  1. Ramires N., Kuhl P. Bilingual Language Learning in Children, Institute for Learning and Brain Sciences, University of Washington, http://ilabs.uw.edu/Bilingual_Language_Learning_in_Children.pdf

Читайте також

Детальніше
Мовно-творчий табір "YOLO City Camp"02.07.2021
Мовно-творчий табір "YOLO City Camp" для дітей і підлітків віком 7-15 років:- англійська мова- польська мова- риторика- акторське ...
Детальніше
Детальніше
PTE Young Learners03.07.2021
Центр тестування Pearson Test of English (PTE) при освітньому центрі YOLO впроваджує здачу міжнародного екзамену з англійської мов...
Детальніше

Підписуйтесь на новини

найцікавіше на вашій пошті